Sammanfattning av konservatism och konservativa

I fyra tidigare inlägg har jag på något sätt beskrivit den konservativa ideologin. Jag inledde beskrivningen med Martinssons manifest vilket är en grundläggande beskrivning av ideologi och konservativa politiska mål. Jag fortsatte i Motsatspunkter med att beskriva den stora värderingsskillnaden mot liberalism. I februari redogjordes för en vetenskaplig beskrivning via Haidts Righteus Mind vilket ger ett vetenskapligt ramverk. Senast utvecklade jag en svag grund i Martinssons, nämligen ekonomin och ideologin, konservatism behöver inte vara höger ekonomiskt.

Allt som allt har jag därmed utvecklat flera delar av ideologin. Det som dock saknas är en reducerande sammanfattning. Vad är egentligen konservatism om ideologin reduceras till det absolut viktigaste?

  1. Konservatism är ytterst varandets ideologi. Det finns förhållningssätt, handlingar som är bättre än andra.
  2. Varandet handlar ytterst om systematik inte om åsikter. Med andra ord det finns regler, system, organisationssätt i naturen, samhället som ”är” bättre oavsett mänsklig vilja.
  3. Åsikter, policys är naturligtvis viktigt då dessa kan knytas till systematiken. Det finns levnadssätt, policys som är bättre.
  4. Även om det finns åsikter, förhållningssätt och en systematik som är oberoende påverkas vi av utvecklingen. Även om vi konservativa är förändringspessimister erkänner konservatism att världen förändras vilket påbjuder delvis förändrade förhållningssätt för att undvika att låsa fast verkligheten.

Vilka är konservativa

Konservatism utanför konservatismen

Att ha vissa konservativa värderingar utan att vara konservativ. Få liberaler kan leva helt liberalt där alla band enbart är konstruerade av individen. Människor tycker fortfarande att vissa handlingar, situationer ”är” något eller har en större betydelse. Långt fler än konservativa värdesätter äktenskap eller högtider. Att få egna barn är fortsatt något speciellt. Ur ett vidare perspektiv har många en skeptisk inställning till många värdeliberala uttryckssätt även om de i stort är liberala. i praktiken har många människor delar av den konservativa systematiken.

Faktisk konservatism- ideologi mot determinism

I all konservatism finns egentligen två olika sätt att besvara varandets princip eller egentligen varför någonting ”är”, nämligen idé eller determinism. Är konservatismen idéburen utgår vi från att källan till ”varandet” eller idén är rätt. För att exemplifiera med ett kristet exempel är ett av Guds namn ”Jag är”. Gud sätter i detta fall gränser. Inom deterministisk konservatism är människan, traditionellt, historiskt och biologiskt om inte programmerad åtminstone ledd mot att fungera på ett visst sätt. Skillnaden mellan dessa ”varandekällor” är aldrig absolut. I praktiken skapas en blandning även om konservatismens sekularisering förmodligen gör ideologin mer deterministisk.

 

 

 

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s