Flyktingen i resväskan och ekonomisk migration

I årets första uppmärksammade migrationshistoria nämner ett flertal av våra stora tidningar fallet där en 19-årig man från Gabon försökte smuggla in sig själv i den spanska enklaven Ceuta i en resväska. Fallet är intressant då det på ett intressant sätt belyser retorik i migrationsdebatten. I detta fall är Aftonbladets artikel i ämnet särskilt intressant.

I artikeln nämner reporten på två platser att mannen hade flytt eller var flykting medan andra publikationer  benämner mannen som migrant. Samtidigt försöker journalisten sätta försöket i sitt sammanhang genom att beskriva medelhavmigrationen i stort

”Allt fler människor försöker ta sig från Marocko över Medelhavet och in i Europa. Målet är att söka asyl.
De flyr från våld, svält, hot, krig. Och försöken blir allt mer desperata.

Över 4700 flyktingar drunknade i Medelhavet förra året. Det är den högsta siffran hittills.

På nyårsdagen försökte över 1000 personer klättra över ett staket till Spanien. Det resulterade i 55 skadade poliser och ännu fler skadade flyktingar.”

Att journalisten väljer denna typ av kontext är intressant och skiljer ut Aftonbladets artikel från flertalet som behandlar samma händelse. Delvis beror detta säkerligen på att den våldsamma stormningen av staketen beskrivs kortfattat i texten istället för att få en egen artikel.  Genom valet sammankopplas dock mannen från Gabon med desperation kopplat till människor som var tvungna att fly. För stora delar av Afrika är emellertid detta ytterst tveksamt. Självfallet har jag ingen kunskap i enskilda fall men generaliserat är sammankopplingen ytterst tveksam. Särskilt gällande Gabon vilket visserligen inte är demokratiskt men samtidig har följande ekonomiska beskrivning på Wikipedia

”Abundant petroleum and foreign private investment have helped make Gabon one of the most prosperous countries in Sub-Saharan Africa, with the 4th highest HDI[4] and the third highest GDP per capita (PPP) (after Equatorial Guinea and Botswana) in the region. GDP grew by more than 6% per year from 2010 to 2012. However, because of inequality in income distribution, a significant proportion of the population remains poor.”

Som följd av ekonomin och en liten befolkning har Gabon själva relativt många migranter från omgivande nationer. Det fanns även ett större antal flyktingar från krigen i Kongo-Kinshasa.  Ändå driver fattigdom även människor från Gabon norrut. Det handlar förmodligen inte om svält och konflikter utan om att ökat välstånd till en viss nivå i praktiken ökar viljan att migrera. Denna dröm förstärks av den ökade globaliseringen  som numera kan ge större delar av jordens befolkning inblickar i det större europeiska välståndet.

Detta är dock ingen debatt som är särskilt synlig i svensk massmedia. Flertalet sökträffar som behandlar olika varianter till ekonomiska migranter hänvisar oftast till vissa borgerliga ledarsidor samt invandringskritisk media. Detta har naturligtvis ideologiska anledningar vilket exempelvis kan exemplifieras med Al Jazeeras beslut år 2015 att benämna alla migranter som flyktingar. Anledningen var att migranttermen ansågs avhumaniserade samtidigt som att termen användes invandringskritiskt för att avlegitimisera asylskäl. Ett policybeslut Aftonbladet verkar ha tagit efter. Detta innebär inte att historier inte förekommer. Jag minns ett flertal tillfällen från förra årets människoström intervjuer med människor som inte passade in i det syriska narrativet utan definitivt sökte sig mot ett bättre liv. Även nyligen rapporterade svensk tv om en egyptisk 17-åring som utan framtidstro hade försökt ta sig till Europa. Att sätta detta i en kontext har dock varit sällsynt vilket är ett europeiskt problem. En bra migrationspolitik kräver inte bara en politik för de som flyr med skäl som är asylgrundade, utan även för de som väljer att migrera av ekonomiska eller andra icke-asylgrundande anledningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s